Férfi kezdő edzésterv

Férfi edzés közben az edzőteremben

Hatékony edzésterv férfiaknak

 

Az edzés nem csak a fizikai megjelenésről szól, hanem az egészség, az állóképesség és az életminőség javításáról is. Egy jól megtervezett edzésterv kulcsfontosságú a hatékony és tartós eredmények elérésében. A férfiak számára készült edzéstervünk célja, hogy növelje az izomtömeget, javítsa a kondíciót és fokozza az általános fizikai teljesítményt. Lássuk, mire érdemes odafigyelned!

Az első lépések: Hogyan kezdjünk neki?

Az első lépések megtétele gyakran nem fizikai akadályokba ütközik, hanem abba, hogy nem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá. Például sokat segít, ha világos célokat tűzöl ki magad elé azzal kapcsolatban, hogy miket szeretnél elérni. Legyen szó az izomtömeg növelésről, zsírcsökkentésről, az állóképesség javításáról vagy az egészségesebb életmódról, a világosan meghatározott célok segítenek fenttartani a motivációt és iránytűként szolgálnak az edzésterv kialakításában.  

Az induló csomag: Kezdő edzésterv férfiaknak

Az alapokat egy egyszerű, mégis hatékony edzéstervvel érdemes kezdeni. Fontos, hogy biztosíts legalább egy pihenőnapot az edzések között. Ez ugyanis segít a regenerálódásban, és csökkenti a sérülések kockázatát. Az alap-gyakorlatok közé tartozik például a guggolás, a fekvenyomás, az evezés és a plank. Akár folytathatnánk a sort a fekvőtámasszal, a biceps curl-el vagy a felüléssel.A megfelelő ismétlésszám mindenkinek eltérő lehet, de általánosságban elmondható, hogy a 10-12-es ismétlésszám, 3 sorozatban hatásos. 

Kezd kisebb súlyokkal és sajátítsd el a gyakorlatok helyes formáját. Szintén nagyon fontos, hogy edzés előtt mindig legalább 10 percet szánjunk a bemelegítésre. Ez állhat könnyű kardióból és dinamikus nyújtással kombinált gyakorlatokból. A tréning végén pedig ne felejtsd el a szintén legalább 10 percből álló nyújtást, minden nagyobb izomcsoportra. 

Út a csúcsra: Edzésterv férfiaknak minden szinten

Középhaladó szinten, az izomtömeg növelése, a specifikus izomcsoportok fejlesztése és az állóképesség javítása a cél. Ilyenkor lehet növelni az edzések számát heti 4-5 edzésre is, izomcsoportonként külön edzéssel. Jöhetnek a húzódzkodások, a deadliftelés, a különböző guggolásos variációk, polimetrikus push-up, box-jump és a sprintek. Bátran kísérletezhetsz a különböző edzésmódszerekkel, mint például a superset-el, vagy a dropset-el. De kipróbálhatod csoportos óráinkat is.

Bevezetheted az izolációs gyakorlatokat is, a célzott izomnövekedés érdekében. Haladóként heti 5-6, magas intenzitású, nagyobb ismétlésszámú, több sorozatos edzéssel számolhatsz. Cél, a meglévő izomtömeg finomítása, valamint a maximális erő elérése. 

Az edzés, mint rutin: a következetesség ereje

Az edzést napi rutinná kell tenni ahhoz, hogy elengedhetetlenül és hosszú távon az életed része lehessen. Érdemes előre megtervezni, hogy melyik napokon mész edzeni. Ha nincs időd hosszú edzésre, rövidebb és intenzívebb tréningekkel tudsz kompenzálni. A fokozatos és elkerülhetetlen fejlődés pedig nagy motivációt fog adni a folytatáshoz. Az edzés pedig a hangulatot is javítja, oldja a szorongást és javítja az alvás minőségét. Kezdd el kis lépésekben és ne feledd, hogy minden egyes edzés számít. 

Erő és táplálkozás: a tökéletes páros

A rendszeres sport tevékenységgel tested átalakul, így kevesebb testzsírt és több izmot növeszt. Az izomépítéshez pedig elengedhetetlenek a minőségi energiaforrások. Gondoskodj róla, hogy elég fehérjét egyél csirkemell, tojás, túró, lencse vagy hal formájában. A szénhidrátok az energiaszint fenntartáshoz rendkívül szükségesek, ezeket vidd be teljes kiőrlésű gabonákkal, gyümölcsökkel, fekete csokoládéval.  

Az esszenciális zsírsavak pedig támogatják a megfelelő hormontermelést, beleértve azokat a hormonokat is, amelyek az izomnövekedésért is felelősek. Vidd be őket avokádó, olajos magvak és olívaolaj formájában. A víz és a hidratáció elengedhetetlen az optimális teljesítményhez, így figyelj a hidratálása edzés előtt, közben és után is. 

 

Az újév és a tavasz kifejezetten optimális a sportolás elkezdésére, vagy újrakezdésére. Természetesen nincs tökéletes alkalom, és mindenkit csak bátorítani tudunk a sportolásra. Férfiként kifejezetten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a mentális és a fizikai egészségre is.

Segítséget szeretnénk nyújtani azoknak a férfiaknak, akik el szeretnék kezdeni a testépítést, azonban nem rendelkeznek edzéstervvel.

Bemelegítés:
Kardió gépen: 10-15 perc
Gimnasztikai bemelegítés: 5 perc
Pihenő idő a sorozatok között: 45 mp

1. Mellből nyomás gépen vagy egyenes padon 3×15
2. Tárogatás gépen vagy 30°-os padon 3×15
3. Evezés melltámaszos gépen 3×15
4. Lehúzás csigán tarkóhoz széles fogással 3×15
5. Vállból nyomás gépen 3×15
6. Egykezes váltott beforgatott karhajlítás kézi súlyzóval 3×15
7. Tricepsz lenyomás csigán egyenes rúddal 3×15
8. Lábnyújtás gépen 3×15
9. Lábhajlítás gépen 3×15
10. Vádli nyomás gépen 3×15
11. Hasprés padon vagy talajon 3×15

Edzés végén
Kardió levezetés: 5-10 perc
Statikus nyújtás: 5-10 perc

Figyelmeztetés:
Az egészségügyi, életkori és egyéni sajátosságok nagyban befolyásolhatják a gyakorlatok végrehajthatóságát, illetve annak módját, kivitelezését.

Kövess minket: