Infrakabin

Az infraszauna használata és előnyei

Az infraszauna olyan típusú szauna, amely infravörös sugarakat használ a test melegítésére, és alacsonyabb hőmérsékleten működik, mint a hagyományos finn szaunák. Az infravörös sugarak mélyen behatolnak a bőrbe, és hatásukra számos pozitív hatás érhető el. Mit érdemes még tudni az infraszaunáról?

Milyen hatásai vannak az infraszaunának?

 1. Fájdalomcsillapítás
 2. Stressz és szorongás csökkentése:
 3. Jobb alvásminőség
 4. Jobb vérkeringés
 5. Fogyás
 6. Méregtelenítés
 7. Bőrápolás

Az infraszauna használata jó hatással van a testre, azonban nem alkalmas mindenki számára. Például nem ajánlott azoknak, akik magas vérnyomással küzdenek vagy szívproblémákkal. Mindig szükséges infraszaunázás előtt orvosával egyeztetni. Legfontosabb előnye, hogy az infraszauna sugarai a szövetek mélyebb rétegeibe is eljutnak. A testünk egészében elnyeli a sugarakat, így a sugárzás jótékony hatását az izomszövetekben és a belső szervekben is egyaránt kifejti. Többek között felgyorsítja a szívverést, amelynek eredménye a pulzusszám növekedése, így felér egy kardióedzéssel. A kondi edzéshez hasonlóan megemelkedik a testhő és megindul az izzadás, ennek köszönhetően számos sav, ammónia, nátrium és nehézfém távozik a szervezetünkből. A szaunázás a sportoláshoz hasonlóan képes javítani az alvásminőséget. Zsírbontó hatása is ismert, hiszen szaunázás közben a zsír és a koleszterin feloldódik, ezáltal a narancsbőr ellen is felveszi a harcot. A leghatékonyabb edzéstervek szempontjai között szerepel a zsírégetés, éppen ezért a kettő együtt kiváló párosítás. Továbbá a bőrfeszesítésben is kiemelt szerepe van az infraszaunának, méregtelenít és ápolja a bőrt. Mindemellett jó hatással van az immunrendszerre, beindítja az ellenanyagok termelését, ezzel semlegesíti a kórokozókat a szervezetben.

Kik használhatják az infraszaunát?

Tizenkét éves kor alatt nem javasolt a használata, 14 éves kor fölött megfelelő egészségi állapotban már ajánlott. Az infraszauna használata minden egészséges felnőtt számára előnyös, de vannak olyan betegségek, amelyek esetén orvosi felügyelet szükséges.

Nem ajánlott az alábbi esetekben:

 • Terhesség
 • Szív- és érrendszeri betegségek
 • Fertőzéses betegség
 • Bőrbetegségek
 • Bizonyos gyógyszerek: szedése
 • Az idősebb korosztálynak elővigyázatossággal kell használniuk 

Hogyan működik a méregtelenítő hatása?

Az infraszaunának szüksége van egy negyedórányi előmelegítésre, ezt követően lehet használni. Érdemes rögtön kényelembe helyezni magunkat, ugyanis az a legjobb, ha egy adott pózban töltjük bent az időt. Ez amiatt lényeges, mert az infrasugarak több centiméter mélyen hatolnak be a testbe. Amennyiben gyakran változtatjuk testhelyzetünket, nem képesek a sugarak egyenletesen felmelegíteni testünket, és bejutni a szövetek mélyére. A méreganyagok eltávolításában segítenek az infravörös sugarak, amelyek mélyen behatolnak a bőr rétegeibe, ezáltal serkentik a verejtékmirigyek megfelelő működését. Nem utolsó sorban az infravörös sugarak szerepet játszanak az ízületek, izmok mélyebb rétegeinek felmelegítésében, ezzel növelve a vérkeringést és az anyagcserét.

Mire figyeljünk oda a használatakor?

Tudjuk, hogy az izzadás nagy mennyiségű vízvesztességek jár, ezért mindig ügyelni kell a megfelelő hidratálásra. A szervezet így könnyebben tudja eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből. Javasolt a fürdőlepedő használata a meleg helyiségben. A legelőnyösebb, ha alatta nem viselünk fürdőruhát, ugyanis azok anyaga gátolja a megfelelő izzadást, és a sugarak megfelelő bőrbe való bejutását. Ha ragaszkodunk a fürdőruhához, akkor válasszunk természetes anyagból készült ruhát, és gondoskodjunk róla, hogy minél kevesebb részt takarjon el a testünkből. Az ékszereket mindig hagyjuk a kabinon kívül, hogy véletlenül se forrósodjanak fel. Fontos tudni, hogy a gumipapucsot sem ajánlott bevinni, hiszen hő hatására káros anyagok oldódhatnak fel.

Szaunázási szabályok: 

 1. Megfelelő mennyiségű vizet fogyasztani.
 2. Kényelmes, megfelelő anyagú ruha viselése.
 3. Figyeljünk az időre, az ajánlott időtartam általában 15-30 perc, ezt fokozatosan kell növelni.
 4. Hőmérséklet: Az infraszauna hőmérséklete általában 50-60 Celsius fok között van, de ezt is fokozatosan kell növelni. 
 5. Az infraszauna előtt nem ajánlott nagy mennyiségű ételt fogyasztani, mivel az emésztőrendszer terhelése növelheti a testhőmérsékletet.
 6. Pihenés az infraszauna után.
 7. Tisztaság: Mindig tisztán és szárazon használjuk az infraszaunát.