Miért fontos a célzott popsi edzés? Az egészséges hátgerinc és a formás alak titka

Nő végez popsi edzést az edzőteremben

Az elmúlt években egyre több figyelmet kap az egészséges életmód és az alakformálás. Az emberek nem csak a külsejükre szeretnének fókuszálni, hanem általánosan megőrizni és fejleszteni az egészségüket is. Ezen összefüggések miatt a popsi edzés különösen népszerűvé vált. És nem csak azért, mert a formás izom vonzó alakot kölcsönöz, hanem azért is, mert fontos szerepet játszik az egészséges testtartás és a test egészének stabilitásában. Kíváncsi vagy hogyan? Olvass tovább!

Az egészséges gerinc rejtelmei

Az egészséges gerinc kulcsfontosságú a mindennapi életünkben, de sokan csak akkor kezdenek foglalkozni vele, amikor már problémák merülnek fel. A helyes testtartás lehetővé teszi a gerinc természetes görbületeinek a fenntartását, ami segít egyenletesen eloszlatni a test súlyát és csökkenti az izmokra és ízületekre háruló terhelést. Ezért is fontos a hátizmok, különös tekintettel a gerinc melletti mély hátizmok erősítése. A rugalmas izmok lehetővé teszik a szabad mozgást, valamint csökkentik a merevséget és feszültséget a gerinc körüli területeknél. Tehát az erősítés és stabilitás mellett, a rugalmasságra és mobilitásra is ugyan akkora szükség van. 

A farizom ereje és funkciója

Habár, a farizmok testünk meghatározó izomcsoportjai, mégis gyengülésre hajlamosak. A farizmok csoportját a test egyik legnagyobb izma, a gluteus maximus, a gluteus- medius és minimus alkotják. Fő funkciójuk a csípő ízület hátrafelé és oldalra nyújtása, valamint a medence stabilizálása.. A csípőízület mozgásai pedig anatómiai okokból kifolyólag szoros összefüggésben vannak a deréktáji gerincszakasz elmozdulásaival. Olyan mindennapi mozgásokban vesz részt, mint például a gyaloglás, futás, lépcsőzés vagy emelés A gyenge farizmok funkcionális okai lehetnek a különféle hát-és derékfájás, valamit az általános instabilitás kialakulásának. Az izomegyensúly megtartásának érdekében, próbáljuk egyenletesen erősíteni minden testtájunkat. 

Nyred vissz az  önbizalmad hatékony popsi edzéssel

Az emberi test és az önbizalom közötti összefüggés, jól dokumentált tény. Az alakformáló edzések és az egészséges életmód általában megváltoztatja a test összetételét, beleértve az izomtömeg növekedést, a testzsírcsökkentést és az általános egészség javulását. Az életmódváltás és az alakformálás pszichológiai hatásai nem korlátozódnak csupán a test fizikai megjelenésére. Az önfegyelem és a kitartás átterjednek az életünk más részeire is, mint például a munkahelyi teljesítményre vagy a személyes kapcsolatokra. Fontos azonban megérteni, hogy az önbizalom alapja nem csak a külső megjelenésben, hanem az önbecsülésben és belső elégedettségben rejlik. 

Célzott popsi edzés: hogyan kezdjünk neki?

A leghatékonyabb fenék formáló gyakorlatok nem feltétlenül bonyolultak. Alapgyakorlatnak számít a guggolás és a medenceemelés. A guggolás intenzitását úgy tudod növelni, ha súlyzókat vagy dumbell-t veszel a kezedbe. Haladóbb szinten lehet már vállra vett rúddal is guggolni. A medenceemelésnél arra figyelj, hogy tartsd egyenesen a derekadat az egész gyakorlat alatt. Ha inkább a derekadban keletkezik izomlázad, és nem annyira a farizmokban, akkor helytelen formában végezted a gyakorlatot, ami nem csak hogy nem jár olyan hatékony izomnövekedéssel, hanem az ízületeknek sem tesz jót. Ha az egyensúlyodat is szeretnéd fejleszteni, mehetnek az egylábas medenceemelések és a kitörések. A deadliftelés középhaladó, a bolgár guggolás pedig már haladó gyakorlatnak számít. Ne feledd, hogy csak fokozatosan haladj az egyszerűbb feladatoktól és alacsonyabb súlyoktól a nehezebbekig. 

 

A célzott popsi edzés nem csak az esztétikai megjelenést javítja, hanem az egészségünk szempontjából is létfontosságú. Az erős farizmok segítenek fentartani az egészséges gerincet és csökkentik a hátfájást, miközben formás és feszes alakot kölcsönöznek. Azonban mint minden edzésnél, itt is fontos a mértékletesség megtartása, azért hogy elkerüljük az esetleges túlterhelést és sérüléseket. Tehát iktassuk be a popsi edzést a rutinunkba és hamarosan kedvező eredményekre számíthatunk majd.

Kövess minket: