Fit Box

Fitbox edzés


A legfontosabb, hogy olyan edzésformát válasszon mindenki, amit élvezettel csinál. Nem válhat be mindenkinek a súlyzós edzés, van, akinek a jóga, pilates vagy akár a futás lesz a megfelelő. De biztosan lesz olyan, akinek pont a fitbox lesz a kedvenc mozgás fajtája. Minden esetre próbáld ki, és feszegesd benne a saját határaidat!

Mi a fitbox pontosan?


Nevéből adódóan ki lehet következtetni, hogy a fitness és a boksz edzésformából van felépítve, amely zsírégetésre fókuszál és javítja az állóképességet. Ütésekkel, rúgásokkal kombinált mozgásforma, eszköze általában egy zsák. Egyes edzők támogatják, ha az edzés alatt pörgős, ritmikus zene szól, ezáltal is kedvet hozva a mozgáshoz. Mozgáskoordináció fejlesztése miatt egyre többen választják. Többen igazolják, hogy a fitbox javít az egyensúlyérzékükön, a reflexükön és a gyorsaságukon.

Milyen előnyei vannak a fitbox edzésnek?


A hétköznapokba beépített rendszeres fitbox edzések segítenek a zsírégetésben. Amennyiben a fogyás az elsődleges cél, hetente legalább két alkalom javasolt edzésre járni, alkalmanként minimum kétórás intenzitással. A zsírégetésen túl kisimítja a hasat, a koordinációs fejlesztésnek köszönhetően pedig segít elsajátítani a különböző boxtechnikákat. Tehát előnyei között szerepel, hogy önvédelemként is lehet használni. Hosszútávon elősegíti a szív egészségét, és az anyagcsere funkcióra is pozitív hatással van. Stresszcsökkentő, így a fitbox által a mindennapokban is hatékonyabbak lehetünk. Pozitív hatását az élet más területein is hamar megérezzük.

Mire számíthatok kezdőként?


Aki kezdőként kezd bele a fitbox-ba, érdemes futással, akár ergométeres edzéssel, esetleg ugrókötéllel indítani. Ezt követheti majd a homokzsák edzés, valamint a rúgás bevezetése. Mivel a fitbox egy állóképességre fókuszáló edzésforma, így az ugrókötelezéssel elősegíthető az ehhez szükséges fizikum. A fitbox során az egész test igénybe van véve, homokzsák edzéseknél a kar és a láb kerül átmozgatásra, míg az ökölvívó edzéseknél a test különböző részei terhelődnek.

Gyorsabb vele a fogyás!


Azok, akik rövidebb idő alatt nagyobb mennyiségben fogynak, tartanak attól, hogy látványosan vesztenek bőrük feszességéből. Ennél az edzésprogramnál mind az állóképesség, mind az izomedzés kiküszöböli ezt. Először súlygyarapodás észlelhető, de ez az izomépítésnek tudható be, a fogyással egy vagy több hónap múlva lehet számolni. Ami miatt sokan preferálják a fitboxot, hogy egyedül is lehet edzeni, ellenfél nélkül. Mivel itt nincs szükség ellenfélre, kisebb az esély sérülésre, nem úgy, mint a „rendes” boksznál. Ennek ellenére ugyanúgy fontosak a sportkötések a sérülékenyebb területeken, mint például a csukló.

Hogyan zajlik egy fitbox edzés?


Megfelelő ruházatban, csuklórögzítőbe és homokzsák esetében bokszkesztyűben történik. Minden edzést egy teljes testes bemelegítés előz meg, ahol felkészítjük az izmokat a fokozott igénybevételre. Ezzel a legminimálisabbra csökkenthető az izomsérülés, ízület- vagy izomszakadás. Ahogy korábban említésre került, párban állás nélkül is űzhető ez a sport, így a saját fizikumhoz igazított edzéstervet lehet követni. A megfelelő bemelegítés után pedig át lehet térni a technikai gyakorlatokra.

 Milyen izmokat vesz igénybe?


A fitbox egy egész testet intenzíven igénybe vevő edzésprogram, ahol nem a zsírégetés a fő szempont, hanem a formás alak elérése. Természetesen szálkásít is, de mellette átmozgatja a karokat, lábakat és a törzset is. A technikai gyakorlatok óráról órára való átvétele önbizalmat ad, amit az önvédelem során is lehet alkalmazni. Mivel segít a zsírégetésben, de egyben a szebb izomtónust is segít elérni, így csodás alakot eredményez. Annak, aki rendszeresen jár fitbox órákra, rövid időn belül megtapasztalhatja, hogy fejlődik az állóképesség és a gyorsaság. A testünkön tapasztalt változások pedig önbizalmat adnak. Később pedig át lehet térni egy másik edzésfajtára is, pl. a
kettlebell edzésre.

A mozgás fontos az egészségmegőrzés szempontjából. Ha sikerült elhatározni magad, és közelebbről megismernéd a fitboxot, látogass el a Brill Fitnessbe! A jó hangulatú csoportos órákon biztosan jól fogod érezni magad.