Kettlebell edzés

A kettlebell egy hatékony edzésmódszer, amivel rövid idő alatt kitűnő formába hozhatod magad. Teljes testet átmozgató intenzív gyakorlatokból áll, amelyek nagyfokú koncentrációt igényelnek. A kettlebell edzés eredménye hamar láthatóvá válik, zsírégetésre és izomtömeg-növelésre egyaránt alkalmas. Erősítsd meg a fizikai erőnlétedet, és kerülj gyorsan csúcsformába!

Miért érdemes a kettlebell edzést választanod?

Először is nagy előnye, hogy kis helyiséget igényel, ezért otthon is kipróbálhatod! Azonban a csoportos edzéseken a jó társasággal még élvezetesebb az edzés. Számos problémára megoldást nyújt: derékfájás, keringési problémák, túlsúly. Zsírégetésben verhetetlen, gyors fogyást eredményez, reggel pedig fittebben ébredsz. A legtöbb nő meggyőződése, hogy a súlyzós edzések aránytalan testalkatot eredményeznek, pedig nincsen formás alak izmok nélkül. Rendkívül népszerű a kettlebell, mivel a testet formássá varázsolja anélkül, hogy aránytalanul nagy karokat vagy túlzottan izmos combokat eredményezne. Az órák során több izomcsoportot mozgatunk meg egyszerre. Továbbá javítható a rossz testtartás, a funkcionális erő, és fejleszthető vele a mozgáskoordináció.

Javítja az állóképességet és jó hatással van az ízületekre

A kettlebell edzéssel növelheted az állóképességed, javul az ízületi stabilitás. Ezek a gyakorlatok elsősorban erősítenek, de ha növeled az edzések intenzitását, akkor kardió edzéseknek minősülnek. A kardió pedig segít megszabadulni a plusz kilóktól.

Edzés kettlebell súlyokkal

A kettlebell súlygolyók elsősorban a felsőtest edzésében segítenek, viszont a különféle súlyokkal való edzés jó mozgáskoordinációt igényel, így megdolgoztatja a láb izmait is. A kedvelt eszköz edzés közben egyensúlyozásra készteti az izmokat, így folyamatosan erősíti a stabilizációt. Gyakorlattól függ, de lehetőségünk van az egész testet átmozgatni vele. Ne feledkezzünk meg az egészséges táplálkozásról sem, hiszen az edzés mellett a kiegyensúlyozott életmód is kifejezetten fontos. A kettlebell egyénre szabható, ettől is olyan népszerű.

Kettlebell edzés kezdőknek

Miről ne feledkezz meg?

A légzőizmok irányítják a légzésünket, amelyek légzéstechnikával fejleszthetők. A bemelegítés nagyon fontos a kardió edzések előtt, hiszen ezzel tesszük fokozatosan aktívvá a keringési- és légzési rendszert. A bemelegítő gyakorlatok átmozgatják az ízületeket és ráhangolódunk az edzésre. Már a bemelegítésre hatással van a légzéstechnika, ugyanis segít a helyes testtartásban. Segítségével figyelünk az egyenletes légzésre, és ritmusra végezzük a ki-és belégzést.

Kettlebell gyakorlatok

Fejkörzés (Halo)

A fejkörzést bemelegítéshez alkalmazzuk, tárcsával és súlyzóval is lehet végezni, de kettlebellel a legideálisabb. Legfőképpen a vállövet és a törzs izmait mozgatjuk át vele.

Guggolás

Rengeteg változata van a guggolásnak, az egész testet megmozgatja, és különböző eszközökkel nehezíthetünk a feladatokon. A kettlebellel végzett szabályos guggolás könnyen megtanulható.

Renegát evezés

Az evezés lényege az antirotációs terhelés, amely egy haladó gyakorlatnak számít, a felső testünket kell megtartanunk feszítve, majd ebből a helyzetből kell kimozdítanunk. A renegát evezés során két kettlebellen egyensúlyozva fekvőtámaszba helyezzük magunkat, az egyik súllyal teli kezünkkel evező mozdulatokat végzünk, a testünkkel pedig tartjuk az egyensúlyt.

Kitolás

A kettlebell alapgyakorlatok közé sorolhatjuk a kitolást. Vállszéles terpesz szükséges hozzá, a súly legyen az egyik kezünkben, a gömb része álljon felfelé. A könyököt hajlítsuk be, a súly közelítsen a vállhoz. Ez a kiinduló helyzet. Nyújtsuk ki a kezünket a fejünk fölé, közben pedig felfelé toljuk a súlyt. Teljesen kinyújtott kézzel tartsuk meg a pozíciót egy rövid ideig, és ezután engedjük vissza a kiinduló pontba. A feladat elvégzése alatt nem szabad a csuklónak kifordulnia, ha nem megy, inkább válasszunk egy kisebb súlyt.

A kettlebell népszerű edzésforma, amely rengeteg lehetőséget rejt, és gyorsan formálja a testet! Itt az ideje, hogy te is kipróbáld a változatos gyakorlatokat! Készen állsz?