Spinning

Ezért válaszd a spinning edzést

Ha eddig tartózkodtál a kerékpározástól, akkor most biztosan meghozzuk hozzá a kedved, ugyanis a spinningben megvan minden, ami ahhoz kell, hogy az új kedvenc mozgásformád legyen. Feszesíti a bőrt és segít a zsírégetésben is.

Honnan ered?

Biztos neked is van egy olyan hobbid, amit éjjel-nappal képes vagy űzni. Azontúl, hogy a spinning edzés az aerob edzés egyik legdinamikusabb formája, Jonathan Goldberg neve szorosan kapcsolódik ehhez a mozgásformához. A nap legnagyobb részét a kerékpáron töltötte, esőben, szélben, fagyban, hóviharban is kétkeréken akarta szelni az utakat. Ez a fanatizmus alapozta meg a mai spinning edzést, ami a 90-es évek végén gyökerezik. Ami fontos szempont volt nála, hogy időjárástól függetlenül, bármikor biztonságosan tudjon hódolni szenvedélyének.

Ilyen hatásokkal számolj

Aki intenzívebb mozgásformát választ, annak célja szinte biztos, hogy a fogyásra koncentrálódik, amihez elengedhetetlen a zsírcsökkentés. Ha apró lépésekben gondolkodsz, napi tízezer lépés beiktatásával és kalóriadeficittel, heti szinten akár 0,25-0,5 kg zsírnak mondhatsz búcsút. De mi van akkor, ha az irodai állás miatt székhez vagy kötve egész nap és nem mellesleg kerékpározni is szeretsz? Akkor gyere spinning edzésre hozzánk, a Brill Fitnessbe!

Azon túl, hogy kalóriaégetésre kiváló – és ez sokaknál plusz pont-, hosszútávon javítja a szervezet hatékony működését, kihat a hangulatunkra, vérserkentő hatása miatt pedig simább, feszesebb lesz a bőr a comb, a has és a fenék tájékon. Ezek a területek különösen problémásnak szoktak bizonyulni a sokak által rettegett narancsbőr miatt. Mivel az egész edzés során a tempóval való “játék” az intenzitást hol növeli, hol megtartja, ezért a légzőrendszer is alkalmazkodik az igénybevételhez. Továbbá kihat a keringési rendszer munkájára is ez a fajta mozgás. Ha eddig már a második lépcsőfordulóban érezted, hogy levegő után kapkodsz, akkor itt az ideje ezen változtatni a spinning segítségével!

Mi a különbség kerékpár és kerékpár között?

Pontosabban nézzük meg, hogy a spinning kerékpár és a hétköznapi kerékpár miben különbözik. Alapvető alkatrészek szemmel láthatóak: pedál, kormány, lánc. Ezek nélkül nem kerékpár a kerékpár, viszont ezek funkciójukból kiindulva igen is eltérőek. Már első ránézésre is látható, hogy a pedál, a lánchajtás és a hajlított kormány más. A pedál stabilizálja a lábfejet, hogy versenytempónál véletlenül se csússzon le az ember lába, ezzel is elkerülve a sérülést. A hajlított kormány elősegíti a támaszkodást, ezzel is stabilizálja a tartást, elősegíti a terhelhetőséget és a kényelmet. 

Miből tevődik össze a spinning?

Ahogy egy jó film esetében is, úgy egy edzés során is fontos a felépítés. Mindennek megvan a maga helye és ideje a megfelelő ritmusban. Elengedhetetlen a bemelegítés, amit a fokozatos terhelés követ, majd a kiegyensúlyozott, egyenletes terhelés, aztán a változó terhelés, majd versenytempó, végül pedig mindenki által kedvelt lazítás – összegezve: bemelegítés, megfelelő edzés, lazítás. A bemelegítés segít az izomnak felkészülni a terhelésre vagy az edzés utáni izomzat helyreállítására. A fokozott terhelés során a szervezet arra kényszerül, hogy gyorsabban égesse el az elraktározott zsírt, míg az egyenletes pedálozás során a nagy ellenállás mellett az izomerő fejlődik. Így egy edzés alatt megtörténik a zsírégetés és az izomerősítés is. A változó terhelés a változó ütemű pedálozásból épül fel, szintén a gyorsabb zsírégetés érdekében, itt 75-85 %-os pulzusszám a kitűzött cél. Versenytempónál már maximális sebességgel és intenzitással haladunk, maximális pulzusszámmal, ezzel is garantálva a teljes átmozgatást.

A spinning előnyei

Sokakat visszatarthat egy-egy sportág kipróbálásában az, hogy mekkora a balesetekre az esély. A spinning órákon megbizonyosodhatsz arról, hogy nem csak biztonságos, kényelmes edzéstípusról beszélhetünk, de ki is kapcsol és energizál. Egy jól felszerelt edzőteremben, egy jó csapattal és szakemberrel a hangulat adott, nem beszélve a jó társaságról. A spinning kiváló edzésforma, ideje kipróbálnod, várunk a Brill Fitnessben!

.