Alakformáló

Intenzív alakformáló edzés: Hogyan égessünk kalóriát rövid idő alatt? 

Az alakformálás és a kalóriaégetés egyik kulcsa, a mozgás és a sport. Az intenzív alakformáló edzések lényege, hogy rövid időn belül, látható eredményeket érjünk el a zsírvesztés és az izomépítés terén is. A külső megjelenésen kívül pedig növeli a kitartásunkat és hozzásegít a kiegyensúlyozott életvitelhez.   Nézzük meg először az intenzív edzések előnyeit, majd azt, hogy milyen edzésformák alkalmasak erre a célra.  

Az intenzív edzés előnyei

Ha gyors zsírvesztésre vágysz, akkor az intenzív edzésformák a segítségedre lesznek, mert több kalóriát égethetsz el rövidebb idő alatt. Ezért is örvend ekkora népszerűségnek, mert könnyen beilleszthető a mindennapi életbe és azok számára is megfelelő, akik időhatékony sportolási lehetőségeket keresnek. A zsírvesztés mellett pedig látványos izomtömeg növelést is el lehet érni, ami segíti az anyagcsere felgyorsítását és javítja a szív-és érrendszeri egészséget. 

Végül, de nem utolsó sorban, mint minden mozgás, az intenzív alakformáló edzés is fokozottan növeli szervezetünk endorfin, vagyis boldogsághormon szintjét, ami segít a stressz csökkentésben és javítja a hangulatot. 

HIIT (Magas Intenzitású Intervallum Edzés)

A HIIT egy olyan edzésmódszer, amely rövid ideig tartó magas intenzitású szakaszokat tartalmaz, amiket rövid pihenők követnek. Mindezek pedig ciklusokban, vagyis intervallumokban ismétlődnek egymás után. Mivel az edzés alapvetően rövid időt vesz igénybe, ezért a szorosabb időbeosztásba is belefér. A HIIT tréning kihívással teli, de a gyorsan látható eredmények miatt sokak számára motiválóan hat. Azonban fontos a terhelés fokozatossága. Kezdd könnyebb gyakorlatokkal, mert a magas intenzitás miatt fokozott sérülésveszély is fennállhat. 

Súlyzós edzés 

A súlyzós edzéseket sokáig az a tévhit vette körül, hogy csak férfiak számára ajánlott, vagy a testépítő nőknek, pedig ez így nem igaz. Nagyobb súlyokkal látványosabb izmot, kisebb súlyokkal pedig feszesebb tónust lehet elérni.  A súlyzós edzés az egyik leghatékonyabb módja az izomtömeg növelésnek. Érdekes biológiai tény, hogy ugyan olyan tömegű izom több kalóriát éget el nyugalomban is, mint a zsír. Az izomszövet pedig nyugalomban is több tápanyagot használ fel, mint a zsírszövet, tehát az izmosabb emberek akkor is több kalóriát égetnek, ha éppen nem csinálnak semmit. Így elmondhatjuk, hogy már csak az anyagcsere szempontjából is megéri magasabb izomtömeget fenntartani. 

Kardió intervallumok

Az erőnléti edzéseket kombinálhatod kardió intervallumokkal egyrészt azért, hogy színesítsd a tréninged, másrészt pedig hogy még több kalóriát égess el. Ilyen lehet például az ugrókötelezés, a helyben futás vagy az ugrást és karmozgást kombináló Jumping Jack. Ezek az intervallumok növelik a pulzust, erősítik a szívizmot és az érfalakat és fokozzák a sejtek oxigénfelvételét.  

Polymetrikus edzés

A polymetrikus edzés egy olyan mozgásforma, amely fokozza a reflexeket, valamint az erő és a teljesítőképesség fokozását célozza meg. Alapelve, hogy olyan rövid ideig tartó erőteljes izom összehúzódásokat hajtson végre, amik gyors izom láncként átalakulnak egy másik izomösszehúzódásba. Ez fejleszti a robbanékonyságot és a kardiovaszkuláris állóképességet. Mindig konzultálj szakemberrel, mielőtt belevágnál a pylometrikus edzésbe, mert magas intenzitása és a sok ugró feladat miatt fokozott sérülés veszéllyel jár. 

Megfelelő folyadékfogyasztás

Sportolás során a legjobb folyadékfogyasztás sportoláshoz a szénsavmentes víz, vagy az izotóniás ital, amivel a mozgás során kiizzadt ásványok pótlása történik. Mivel edzés során sok folyadékot veszít a testünk, ezért a megfelelő utánpótlás növeli a teljesítőképességünket, több ideig bírjuk a terhelést és csökkenti a regenerációs időtartamot.  

Fontos még megjegyezni, hogy minden testmozgás előtt melegítsünk be, és ne felejtsünk el lenyújtani utána. Ez azért is ilyen fontos, mert csökkentjük a sérülések, balesetek, izomhúzódások kockázatát, fokozzuk az izmainkban a vérkeringés és a tápanyagellátást. Így nagyobb lesz a teljesítőképességünk és testünket felkészülten éri majd a terhelés. A lenyújtás pedig csökkenti az izomlázat és segít megőrizni ízületeink mobilitását.